2011-01-13

Jämtländskt vatten i bokfloden


I mitten av förra decenniet, när min dotter var några år gammal,
köpte jag en bok till henne av det där pedagogiska slaget – en bok som vill lära ut något, väcka ett intresse. Det finns ofta anledning att vara misstänksam mot sådana böcker. I pedagogiskt övernit glömmer de bort att vara roande, lekfulla och oförutsägbara. Så var det inte med den här boken. Dottern älskade boken och ville att jag skulle läsa den om och om igen.
Hjälten – eller huvud"personen" – i boken hette Molle. Bokens namn följaktligen helt opretentiöst "Min vän Molle". Den handlade om den lilla vattenmolekylens öden och äventyr genom seklerna, över kontinenterna. Och det var faktiskt spännande att följa den lilla runda krabaten med de H-lika öronen....
Jag kom att tänka på Molle nu när jag ska göra en egen bok om vatten, och ringde upp författaren: Curt Lofterud i Valne, Nälden. Välkänd naturskribent, hembygdsentusiast och folkbildare sedan decennier. Hade han några böcker kvar? Jodå – det fanns några hundra i restlagret. "Jag säljer dem för 50 kronor styck nu", sa han. "Har faktiskt precis skrivit till några skolor och frågat om de är intresserade".
Jag kan inte göra annat än rekommendera Molle. Slå en signal till Curt och beställ en bok. Eller varför inte flera? En till varje barn och barnbarn i lämplig ålder. Numret är 0640-23075. Det är Anna Erlandsson som gjort teckningarna.


Men Curt Lofterud är inte den ende i detta län som gjort engagerade vattenskildringar. Bara från de senaste åren skulle jag vilja lyfta fram två. Först en bok som kom från trycket förra våren: "Vattenriket i Vålådalen". En bok som är både vacker, engagerande och full av kunskapsglädje. Tänk att ett stycke jämtländsk "vardagsnatur" kan innehålla så många spännande övveraskningar. Vad vet du till exempel om de unika sköldbladfotingarna i Härjångssjöarna? Eller dvärgrödingarna i Gråsjön? Inte mycket? Tur då att Ingemar Näslund vet hur det förhåller sig och berättar så bra. Och att Micke Sundberg tagit så fina bilder. Vem kunde tro att ett vattensystem i den jämtländska fjällvärlden har så mycket att bjuda på av exotiska upplevelser? Det är verkligen lätt att bli hemmablind. Läs mera på förlagets hemsida: Waterlife.se


Mest känd i denna trilogi av jämtländska kulturskapares vattenprodukter är nog Kurt Skoogs film "Vattnets själ" – prisad vid ett otal filmfestivaler och visad i Sveriges Television som den är. Kurt har ju blivit något av specialist när det gäller att fånga vatten på en filmremsa (eller kanske numera på en mindre poetisk hårddisk), och som filmkonsument är det bara att tacka för att han gjort jobbet åt oss. Slitit i ur och skur, dag ut och dag in, längs bäckar och åar, för att ge oss trötta soffpotatisar en äkta naturupplevelse. Poesi och kunskap i skön förening. Rekommenderas! Nu är förresten Kurt Skoog inne i nästa stora vattenfilmprojekt: att dokumentera den märkliga Bjurälven i norra Jämtland. Har vi tur så kan det bli premiärvisning av de första minuterna från denna film i samband med vattenseminariet i maj.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar