2011-01-26

Djärv vision om forskningssatsning

Ska man sitta still i båten och hoppas att stormen blåser förbi, eller fånga vinden och söka sig mot nya mål?
Ungefär det valet står vi inför efter parasitutbrottet, menar Lars "Linken" Lindqvist, känd länsprofil och vd för Peak Innovation, i en idag, som finns i både Östersundsposten och Länstidningen. För egen del föredrar han definitivt det senare, och hans förslag är djärvt och visionärt: Skapa ett världsledande vattenforskningscenter i Östersund, med både lokalt och globalt syfte – att göra Storsjön till världens renaste insjövatten, och att bli världsledande inom vattenrening och vattenförsörjning.
Här bör Östersunds kommun ta initiativet, menar han, och satsa en rejäl slant – storleksordningen 150-200 miljoner. Pengar som sedan kan växlas upp med EU-medel och internationella utvecklingsmedel, upp till en halv miljard.
Resultatet skulle bli ett världsledande internationellt vattenforskningscentrum. Allt enligt devisen "Förbanna inte mörkret, tänd ett ljus i stället".
Det är mycket pengar, och en del tycker säkert att Linkens förslag siktar för högt för att vara realistiskt. Men jag tror tvärt om, att det är precis rätt att sikta högt i det här läget. Summan är förresten inte större än vad kommunen är beredd att satsa på ett arenabygge, som de flesta anser motiverat. Och om parasitutbrottet gett mycket negativ publicitet de senaste två månaderna så har det även gett något som kan nyttjas på ett positivt sätt. Tänk ordparet "Östersund - vatten".... hur många gånger har inte det yttrats och skrivits i media nu? Där finns något att bygga vidare på, något att fylla med ett nytt innehåll. Ett innehåll som vi själva väljer.

2 kommentarer:

  1. javisst, varför inte ? Hälsn eva- christina

    SvaraRadera
  2. Låter som en bra idé. Man ska sikta högt men ta en sak i taget.

    SvaraRadera